Egyptský prezident vyzýva na spoluprácu civlizácií a kultúr

27.09.2012 Celý región

New York 25. septembra (TASR) - Nový egyptský islamistický prezident Muhammad Mursí tvrdí, že sloboda prejavu so sebou nesie zodpovednosť, keď prejav ohrozuje mier a stabilitu.

"Svet sa nemôže stať jednou kultúrou či civilizáciou. Môžeme však mať civilizácie, ktoré žijú vedľa seba, a nie proti sebe? Je to možné," povedal Mursí. "Vtip v jednej krajine možno nie je zábavný v inej. To je povaha kultúry," dodal. Podľa agentúry Reuters to signalizuje Mursího prijatie multikulturalizmu.

Mursí sa vyjadril k protestom pred veľvyslanectvami USA v súvislosti s protiislamským filmom zverejneným na internete. Nový egyptský prezident tiež odsúdil násilné činy niektorých demonštrantov. V moslimskom svete zahynuli podľa správ v uplynulom týždni desiatky ľudí. V Líbyi pri útoku na konzulát USA v meste Benghází zahynul americký veľvyslanec a traja ďalší Američania.

"Ak chceme koexistovať a prosperovať, musíme žiť spolu, a nie snažiť sa ovládať jeden druhého," uviedol Mursí v závere filantropického summitu organizovaného bývalým americkým prezidentom Billom Clintonom, ktorý sa koná v New Yorku na okraj Valného zhromaždenia OSN.

Vo svojom prejave tiež vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby vytvorilo nový model vládnutia, ktorý by umožnil pomáhať tým, ktorí to potrebujú, a propagoval dôstojnosť. "Nemôžem sa pozerať na krviprelievanie v Sýrii alebo hladujúce deti v Gaze a tvrdiť, že naša forma globálneho vládnutia funguje".

Mursího prejav prichádza v čase, ktorý je pre americko-egyptské vzťahy veľmi chúlostivý. Tieto krajiny boli kedysi silnými spojencami, ale ich vzťahy sa narušili po prodemokratickom povstaní, čo vynieslo k moci hnutie Moslimské bratstvo, ktorého členom je aj egyptský prezident. Barack Obama sa nedávno vyjadril, že novú islamistickú vládu nepovažuje za nepriateľa, ale ani za spojenca.

Vo vyhlásení pre denník New York Times Mursí povedal, že Spojené štáty musia zmeniť svoj prístup k arabskému svetu a pomôcť vytvoriť palestínsky štát, aby potlačili napätie v oblasti.
 

Vyberte región